İklim Değişikliği Sürecinde Orman Yönetimi

İklim Değişikliği Sürecinde Orman Yönetimi

Yönetim Kurulu Başkanımız Dr. Murat Yıldız, “İklim Değişikliği Sürecinde Orman Yönetimi Çalıştayı’na derneğimiz adına katıldı.

Orman Genel Müdürlüğü tarafından, 23-25 Kasım 2023 tarihlerinde Antalya’da düzenlenen çalıştayda, Tarım ve Orman Bakanlığı ile Çevre Şehircilik ve İklim Bakanlığı yetkililerinin yanında, akademisyenler, sivil toplum kuruluşları, özel firmaların temsilcileri katıldı.

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Veysel Tiryaki ve Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey tarafından, iklim değişikliği sürecinde kamunun çalışmalarına toplumun ve kurumların katılımı vurgusu yapıldı.

Yönetim Kurulu Başkanımız Dr. Murat Yıldız, ulusal ve uluslararası düzeyde gerçekleşen bu kapsamdaki çalışmalara müdahil olunacağını, çalışmalarımızın çıktılarının da ilgili kurum kuruluş ve toplum düzleminde paylaşılacağını beyan etti. Tüm dünya ülkelerinin dâhil olduğu BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları ve Karbon Ayak İzi konularında raporlamaların etik ve etki değeri konularındaki hassasiyetin sürekli yayınlanan direktiflerle ön plana çıktığını belirtti.

Dr. Murat Yıldız ayrıca, ikinci gün toplanan “İklim Değişikliğinin Orman Ekosistemi Üzerine Olası Etkileri ve Uyum Çalışmaları” grubunda, iklim gündemi dâhilindeki çalışmaların sosyal etki ve bunun iletişimi yanında temel bir biyopolitika ve göç çerçevesinde ele alınmasının, evrensel kabul gören yaklaşım ve uygulamalar için en önemli ölçüt olduğunun üzerinde durdu. Görüşleri ve önerileri çalıştay raporunda yer aldı.

Çalıştaya katılan, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcımız Doç.Dr. Ercan Oktan ise, “Karbon Yutak Alanları, Nerede, Nasıl, Ne Zaman ve Kim Tarafından Kurulur?” başlıklı konuşmasını gerçekleştirdi. Ayrıca ikinci gün gerçekleşen çalışma toplantılarında “İklim Değişikliği ile Mücadelede Yutak Fonksiyonların Geliştirilmesi ve Karbon Ticareti” adlı grubun moderatörlüğünü yaptı.

3. çalışma grubunda ise, “İklim Değişikliğinin Etkilerinin Azaltılması İçin Doğa Temelli Çözümlerin Geliştirilmesi, Kurumsal Kapasitenin Arttırılması Çalışmaları” başlığı altında da önemli öneriler dile getirilerek rapora eklendi.

Orman Genel Müdürlüğü, üç ayrı çalışma grubunda gerçekleşen oturumlarda öne çıkan önerilerin, çalıştay bildirisine ve raporuna dönüştürüleceğini ve iklim değişikliği sürecinde orman yönetimine dair politika, mevzuat ve Kurumsal Eylem Planı’nın oluşturulmasında temel araç ve doküman olarak değerlendirileceğini duyurdu.